Doprava Balíkovna - 49 Kč → Nad 499 Kč ZDARMA

Jak správně dobíjet baterii?

Často jste přemýšleli, zdali nějak špatně nepečujete o svůj mobilní telefon? Pokud chcete, aby vydržel dlouho, je třeba správně dobíjet baterii.

Jak správně dobíjet baterii?

V dnešní době má skoro každý chytrý telefon, který se stal velmi potřebnou součástí našich životů. Pokud chceme, aby naše přístroje fungovaly dobře, musíme se o ně také pečlivě starat. U telefonů je velmi důležité, abychom správným způsobem udržovali v kondici baterii. Často se můžeme setkat s různými názory, a také s mýty, které se kolem tohoto tématu rojí. Proto je vhodné znát doporučení, jak správně nabíjet baterii.

Říká se, že u nového telefonu je zapotřebí několikrát baterii plně nabít, a plně také vybít, aby se dostala do provozního režimu a kalibrovala se. Takové doporučení ovšem není úplně správné, ačkoli dříve platilo. U starých typů baterií se tak činilo kvůli paměťovému efektu, ovšem s Li-Ion bateriemi přišla i jiná doporučení na postup jejich dobíjení.

Nový typ není problém nabíjet například ze 60 %, ale můžete jim ublížit když je necháte vybít na nulu. Je vhodné, pokud Vám ke konci dne zbude kolem 20 % a baterii dobijete – samozřejmě pokud se občas stane, že se telefon vybije úplně, nestane se nic tak hrozného, jen by to nemělo být pravidelné, jinak by se baterie ničila a postupně ztrácela na kvalitě.

Stejné pravidlo platí i v opačném směru, protože Li-Ion baterie nesnáší úplně dobře ani nabití do 100 %. Je vhodné telefon vytáhnout nějaké to procento před úplným nabitím, opět by hrozilo poškozování baterie.

Mezi další doporučení patří nenechávat baterie dlouho vybité, takže když už se telefon vybije, je vhodné ho dát co nejdříve na nabíječku. Pokud totiž necháte telefon dlouho bez nabití, může se baterie nenávratně poškodit. Pokud přístroj nehodláte nějakou dobu používat, pak stačí nabít přibližně na 50 % a udržovat ho pro zachování dobré životnosti. Dalším problémem by mohlo být horko, vysoké teploty obecně. Pokud necháte telefon dlouho v horkém prostředí nebo na sluníčku, rozhodně to baterii neprospívá – například v horkých dnech v autě.