Doprava Balíkovna - 49 Kč → Nad 599 Kč ZDARMA

Jakou roli hraje teplota na výdej baterie

Jakou roli hraje teplota na výdej baterie

Určitě se každý již setkal s tím, jak je otravné, když se baterie u mobilu neustále vybíjí. Zrovna, když ho nejvíce potřebujete, tak není k dispozici. 

Výdrž baterie u mobilních telefonů

V současné době jsou mobilní telefony skutečně nepostradatelnou součástí, v podstatě je málokdy odkládáme a není tajemstvím, že nám tak trochu usnadňují i práci při získávání informací a komunikaci. Internet je prakticky dobře dostupný, tudíž není důvod ho nevyužívat. Pravdou ale také je, že čím více se telefon používá, tak tím se rychleji i vybíjí. Rovněž existuje mnoho různých faktorů, které elektronika, která se má postarat o ochranu baterie, je bohužel nijak nemůže ovlivnit. Jedná se například o okolní teplotu prostředí, kde se mobilní telefon nachází nebo používá. To vše může mít výrazný dopad na životnost baterie. Mnohdy ale také o samotné výdrži baterie rozhoduje pouze majitel. 

 

Baterie potřebuje péči

Aby vám baterie dlouho vydržela, je nutné zachovávat i určitá pravidla, jak ji chránit. A dokonce vás může překvapit, jakou roli hraje teplota na výdej baterie. O vysokých teplotách vcelku ví každý, že poškozují baterii a uživatel by se měl vyvarovat vysokých teplot na sluníčku nebo rozpálených míst. Jenomže málokdo již ví, že stejným způsobem škodí i nízké teploty, které ovlivňují rovněž fungování akumulátorů. I v zimě vás může překvapit rychle se vybíjející baterie mobilního telefonu. Kdybychom hledali úplně nejvíce vyhovující teplotu, tak skutečně skvěle funguje kolem 20°C. Nízká, až mínusová teplota omezuje chemické procesy uvnitř baterie, čímž logicky klesá kapacita a výkon.  

 

Čemu se skutečně raději vyhnout

  • Nenechávat telefon v rozpáleném autě, kde teplota bude stoupat díky slunečnímu záření, ale to stejné patří v době mrazivých dnů. Teplota zde zase pro změnu klesá a tím se snižuje kapacita baterie.
  • Venku v mrazivých dnech raději mobil pořádně uschovat ani tyto venkovní teploty nebudou správnými parťáky. Ideální je ho použít pouze krátce a opět uschovat. Delší rozhovory si ponechat na jiný čas. 

Na studené ruce můžeme použít rukavice, ale to rozhodně neochrání mobil, tudíž je nutné přemýšlet o tom, že chytrou elektroniku je nutné dostatečně chránit a tím rozhodně nebude pouhá kapsa u bundy. Není totiž dostatečně izolována od venkovních teplot. Ideální je nosit mobil ve vnitřním prostoru, kde se bude zahřívat díky tělesné teplotě, tudíž bude i lépe akumulátor pracovat bez rychlejšího vybíjení.